Studentenhuis of bedrijf in Rotterdam? Denk aan een vluchtplan!

Posted by | oktober 07, 2015 | Geen categorie | No Comments

Heeft u of gaat u een bedrijf openen in Rotterdam? Denk eens aan een vluchtplan. Een vluchtplan staat vaak in het bouwbesluit van de aannemer of als de verzekering daarom vraagt! Wat kan rotterdambrandbeveiliging.nl voor u betekenen?

Vluchtplan in Rotterdam.

Een vluchtplan in mijn eigen bedrijf of studentenhuis, ach dat is toch niet nodig? Maar als ik om me heen kijk en me bedenk welke belemmeringen er zijn wanneer er vuur is? Denk ik dat het toch een heel goed plan is om een plan als dat op te stellen.

Waar moet ik op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je je het beste aan kunt houden wanneer je en vluchtplan opstelt.

– Zorg dat je de meest snelle en veilige route kiest, gezien rook naar boven gaat, is het verstandig om van boven naar beneden te vluchten. En wanneer mogelijk zorg dat je aan de straatzijde van het gebouw uitkomt. Op die manier kun je snel gezien worden door de hulpverleners.

– Zorg dat er een plan B ligt, wanneer route A geblokkeerd is om welke reden dan ook, zorg dat er nog een tweede route beschikbaar is zodat je alsnog het pand kunt verlaten.

– Zorg dat iedereen in het voren weet wie voor wie zorgt, wie zorgt ervoor dat de baby het pand verlaat, de oudere persoon die in huis woont en wat dacht  je van een huisdier. Wanneer je dit goed op orde hebt staat iedereen binnen mum van tijd buiten!

– Weet waar je elkaar ontmoet nadat je het gebouw ontvlucht bent. Wanneer je geen plek afspreekt waar je gaat verzamelen zal dit ervoor zorgen dat er nog meer paniek ontstaat omdat je elkaar kwijt bent. Het trauma van een vuur is al meer dan genoeg.

– Zorg dat je ten alle tijden je huissleutels kunt vinden, dit kan het beste opgelost worden door een vaste plek uit te zoeken waar iedereen deze weet te vinden. Het liefst in de buurt van de deur.

– Sluit deuren achter je wanneer je zeker weet dat er niemand meer in de ruimte aanwezig is. Doordat je deuren sluit zal je de brand nog weer minuten langer tegen kunnen houden, wat je vluchtkansen vergroot.

Je denkt altijd dat je je huis kent, neem de proef eens op de som laat je blinddoeken met een doek die het zicht zal verminderen en probeer de weg te vinden. Hierbij zal je er al snel achter komen dat je met verminderd zicht, wat je tijdens een brand ook kunt hebben, een stuk minder georiënteerd bent. Een plan met bovenstaande punten erin verwerkt kan maar zo eens levens redden!

Nog een aantal dingen op een rijtje

Zorg na een verbouwing voor een nieuw vluchtplan. Een verbouwing kan alle verschil maken in je vluchtplan want een ruimte die eerst de doorgang vormde naar buiten is verdwenen of er zijn meerdere ruimtes bij gekomen.

En zorg er ten alle tijden voor dat vluchtroutes niet geblokkeerd zijn. Er komen al vrij snel fietsen en andere rommel op plekken te staan waar je niet altijd even goed bij nadenkt. Let hier dus op!

En in geval van brand, zorg dat je kalm blijft, huisgenoten waarschuwt, het huis uit vlucht (door dicht bij de grond te blijven bij voorkeur) en bel de brandweer.

 

Wilt u na het lezen van deze informatie meer weten?
Neem dan eens contact op met onze goede collega Brandblusser XL. <– Directe link.

Leave a Reply

Your email address will not be published.