Stormachtige dagen? Wees voorbereid op brandveiligheid!

Posted by | juni 02, 2016 | Geen categorie | No Comments

U heeft het vast wel voorbij zien komen: De storm die de laatste tijd over het land heeft getrokken. Grote onweersbuien die over het land waaide zorgen voor zeer gevaarlijke situaties. Wat dacht u bijvoorbeeld van punten waar de kans op een blikseminslag erg groot is? En wat kan ik doen tegen blikseminslag? Rotterdam heeft met een aantal hoge gebouwen en toerischtische attracties een grote kans op blikseminslag. Juist tijdens een blikseminslag is de kans op een brand erg groot! Lees meer wat er gedaan kan worden tegen brandveiligeid.

Niemand zit te wachten op brand, het is daarom van groot belang dat er juist geschakeld kan worden bij een plotse brand. Zo’n plotse brand kan ontstaan door bijvoorbeeld blikseminslag. Niet gek aangezien het de laatse paar dagen aardig is los gegaan in verschillende delen van het land. In de omgeving Rotterdam zijn er een hoop weilanden waar huizen staan met een rietendak. Vaak zijn dit vrijstaande huizen midden in een weiland. Een gebouw of object dat in het midden van een weiland gaat staan en hoger is dan de grond is al een punt waar de bliksem het snelst inslaat. Een aantal tips voor mensen met een rieten dak:

  • Laat uw rieten dak brandveilig impregneren door een erkend en gecertificeerd impregneer bedrijf;
  • Check meerdere keren per jaar of er geen eventuele schade is of dat er iets gerepareerd moet worden aan uw dak;
  • Kies voor een (zéér) goede verzekering voor uw huis en rietendak. Zo blijven de onkosten die gemaakt zijn bij brand door blikseminslag erg klein;
  • Zorg dat er geen brandbare spullen op het dak staan;

Niet alleen voor mensen met een rieten dak is het verstandig deze tips op te volgen, ook als u zich bewust bent van het gevaar dat bliksem met zich meebrengt. Een aantal tips die u helpen om brand te voorkomen bij storm en onweer:

  • Gebruik absoluut geen telefoons met een snoer. Zodra er iets meer spanning op de draden komt kunnen de snoeren doorbranden met alle gevolgen van dien;
  • Zorg dat grote apparaten die voorzien zijn van stekkers er vroegtijdig uit worden gehaald. Bij een blikseminslag komt er namelijk veel meer stroom bij dan deze stekkers aankunnen!
  • Bent u in de omgeving waar de brand het meest gevaarlijk is? (Bos) Ga dan zo snel mogelijk weg als u nog kan! Mocht het al onweren? Maak uzelf zo klein mogelijk en probeer zo min mogelijk contact met de grond te maken.

Mocht u nu ergens zijn waar de bliksem is ingeslagen en er breekt een brand uit? Let dan eers op uzelf! Zodra uzelf in bescherming bent kunt u het veiligst en juist handelen. Gebruik brandblussers om het vuur zo voorzichtig mogelijk te blussen. Let wel op dat er niet te veel stroom is zodat u uzelf elektroqueert.

Wilt u nog steeds iets vragen over brandveiligheid? Neem dan contact op met Brandblusser XL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.