Een brandblusser voor particulieren. Hoe zit dat nou?

Posted by | januari 25, 2016 | Geen categorie | No Comments

In Rotterdam wonen op het moment 616.260 mensen. Ruim 48% daarvan zijn eenpersoonshuishoudens, 23% zijn huishoudens zonder kinderen (bijv. studenten), en 29% daarvan zijn huishoudens met kinderen. Maar hoe zit het nu de brandveiligheid voor in huis? En als ik een brandblusser koop, moet ik deze als particulier laten onderhouden? 

Een normaal huishouden bevat veel (gebruiks) apparaten die een kans op brand aanzienlijk verhogen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een droger welke het filter niet goed is schoongemaakt of een pannetje met frituurvet dat vlam vat? De gevolgen zijn bekend; catastrofaal. Het klinkt misschien dreigend maar een blusser is zo aangeschaft. Onze partner Brandblusser XL verkoopt brandblussers speciaal voor particulieren. Rotterdam brandbeveiliging wilt u gelijk helpen met wat tips betreft een brandblusser voor particulieren.

Ben ik verplicht te keuren als particulier?
Nee! U bent (helaas) niet verplicht de brandblusser als particulier te laten keuren. MITS uw verzekeraar dit heeft opgesteld in uw brandverzekering polis. Let hier dus goed op. Vindt u het te ingewikkeld worden? Neem dan contact op met u verzekeringsmaatschappij. Leuke, veilige, besparende tip: Sommige brandverzekeringen geven korting op controle van uw brandblusser en zelfs bij aanschaf van een nieuwe brandblusser! Vraag dit gelijk na.

Waar kan ik als particulier op letten?
Een aantal tips om u als particulier goed oplettend te houden:

  • Wanneer u nog een brandblusser heeft staan of er net 1 heeft aangeschaft kunt u controleren of deze een drukmeter heeft (manometer). Check regelmatig of deze nog in het groen staat! Staat hij dat niet meer? Probeer eens een rustig tikje te geven op de meter. Mocht dit niet lukken? Dan is de druk van de brandblusser af. Laten keuren dus!
  • Let op dat de brandblusser geen zichtbare schade heeft. Hieronder vallen bijvoorbeeld roestvorming of kleine haarscheurtjes in de slang.
  • Heeft u een poederblusser(tje) beweeg hem op z’n kop om te kijken of het poeder naar beneden valt. Is dit niet geval? Dan is de poeder samengeklonterd.

 

Hoeveel brandblussers mag/kan ik in huis hebben?
Er is geen wettelijke verplichting voor in huis. Met het oog op alle elektronica is een schuimblusser het beste voor in huis. Kies voor een schuimblusser 2 liter die ook nog eens geschikt is voor vetbranden! Ideaal voor in de keuken. Heeft u de beschikking over een garage of grotere ruimte/berging? Neem dan een grote schuimblusser van 6 liter!

Let op!
Wanneer u toch bezig bent neem dan gelijk eventuele rookmelders en koolmonoxide melders mee. Hier gaan we volgende week verder op in! Ook het onderdeel van blusdekens komt aan te pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.