Brandblussers – Waarom je een jaarlijkse periodieke keuring / controle laat uitvoeren.

onderhoud brandblussers periodiek

Wie een brandblusser aanschaft, moet er ook goed aan denken dat deze (tenzij anders aangegeven) jaarlijks gecontroleerd moet worden. Ik hoor je denken.. Ja maar ik heb nu toch een brandblusser in huis? Dan is alles toch goed en dan ben ik toch veilig? Ja dat kan je een bepaalde periode zeggen, maar wanneer je een brandblusser meer dan vijf jaar in huis hebt, kun je niet meer zeker zijn van het blussende effect.

Binnen bedrijven wordt hier meestal al in meegedacht en staan alle blusmiddelen onder een bepaald contract waarmee ze onderhouden worden en wanneer er bijvoorbeeld een kraan lekt van je haspel, kun je deze mensen ook kunt bellen zodat zij ook dit moeten repareren. Een onderhoudscontract is vaak een goed plan wanneer je veel blusmiddelen hebt staan, op die manier weet je zeker dat alles in de juiste staat verkeerd en dat alles goed onderhouden is zonder dat je zelf op de data moet letten.

Onderhoud

Brandblussers hebben onderhoud nodig en binnen bedrijven zal je zien dat er jaarlijkse controle is, zodat alle blusapparaten in goede staat zijn en in geval van nood gebruikt kunnen worden. Maar als je als particulier een blusser aanschaft is het eveneens een goed plan om de blusser van onderhoud te voorzien of met regelmaat te vervangen.

Bij bepaalde bedrijven is het zelfs verplicht om een logboek te laten tekenen, mocht er dan gebruik gemaakt worden van de blusapparatuur dan kan de brandweer of de verzekering zien dat deze goed onderhouden zijn wat weer meewerkt op de schadepolis.

Wanneer de blussers niet regelmatig onderhouden worden kan dit ervoor zorgen dat in geval van een brand de verzekering de kosten op het bedrijf zal verhalen door nalatigheid. Ook kan in dat geval wanneer er slachtoffers vallen minder goed aflopen voor het bedrijf.

Het is sowieso een kwalijke zaak wanneer er slachtoffers vallen door een brand, maar als deze vallen omdat de blusmiddelen niet op orde zijn? Denk maar aan de krantenkop die dat op gaat leveren.

Hoe worden brandblussers onderhouden?

De verschillende brandblussers worden jaarlijks gecontroleerd, de schuimblusser wordt daarnaast elke vijf jaar uitgebreid onderhouden dat wil zeggen dat de blusser leeggemaakt wordt, de binnenkant geïnspecteerd zal worden en opnieuw gevuld.

Bij de poederblusser wordt dat na 10 jaar pas gedaan waarna de blusser een nieuwe poedervulling krijgt. De CO2 blusser wordt ook met 10 jaar leeggemaakt en opnieuw gevuld, omdat de inhoud van deze blusser gevaarlijk kan zijn wordt er hiervoor vaak een tijdelijke andere blusser achtergelaten tot de eigen blusser terug is.

Al deze dingen moeten conform de NEN2559 gebeuren. Brandhaspels vallen onder een andere norm de NEN671-3, deze worden jaarlijks gespoeld met daarnaast een grondige controle of alles nog naar behoren functioneert; denk hierbij aan de kranen en de slang zelf.

Hoe doe ik dit als particulier?

Als particulier ben je niet verplicht je brandblussers jaarlijks te laten controleren, het is echter wel van belang dat je eraan denkt dat de inhoud van een brandblusser elke 5 jaar vervangen wordt. Nu kan je ervoor kiezen om op zoek te gaan naar iemand die de blusser voor je kan onderhouden, maar je kan er ook gewoon voor kiezen om een nieuwe aan te schaffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.