De meeste mensen maken het minstens een keer in hun leven mee, ze gaan vanuit hun ouderlijk huis op kamers (meestal in een andere stad) om te gaan studeren. Je moeder is bezorgd, je vader is bezorgd maar troost je moeder en jij?
Jij hebt er onwijs veel zin in want eindelijk kan je een keer benen onder een eigen tafel strekken en je hebt niet meer het eeuwige gezeur van je ouders aan je hoofd. Maar hoe zorg je nou dat het veilig is, dat op kamers wonen? Want wat als iets gebeurt waardoor er brand ontstaat?
1) Zorg voor een rookmelder.
Door een rookmelder op te hangen waarschuw je niet alleen jezelf maar ook andere studenten en kan je dus levens redden. Als het gebouw vol rook komt te staan, merk je hier namelijk niets van en door de stoffen die je inademt zal je bewusteloos raken zodat je ook niet meer merk dat het vuur je bereikt. De brandmelder zal ervoor zorgen dat iedereen in de buurt wakker gaat worden, dus hang aan brandmelder op!
2) Roken, doe het niet in bed.
Het zou niet de eerste keer zijn dat een (studenten)huis in vlammen opgaat omdat iemand in bed moet roken en tijdens het roken in slaap valt. Als je wilt roken doe dat dan overal behalve in bed of andere meubelstukken waar je in welke staat dan ook in slaap kunt vallen. Want banken? Die branden ook.
3) Volle asbak? Smeulende peukjes…
Zorg dat je zeker weet dat alle peuken uit zijn voor je deze in de prullenbak leeg gooit. Wanneer er nog een smeulende peuk in de asbak is blijven zitten en deze beland in een volle prullenbak? Nou geloof dat ik niet uit hoef te leggen wat er dan allemaal kan gebeuren…
4) Wasgoed in kleine ruimtes – Voorkom vlammen.
We kennen het wel; wasgoed en een kleine kamer, hoe lossen we dit nu weer op? Ik snap dat je je was snel wilt drogen en dat dat voor de kachel het allersnelste gaat. Nou vooruit, hang je was voor de kachel om te drogen maar alleen als je thuis en wakker bent. Wanneer je plannen hebt om de deur uit te gaan of te gaan slapen zorg dan dat de was op een gepaste afstand van de kachel hangt zodat deze geen vlam kan vatten.
5) Vluchtplan – Zorg dat deze aanwezig is.
Juist in een studentenhuis is het een zeer goede zaak om een vluchtplan te hebben, op die manier kan iedereen snel het pand verlaten mocht die net aangeschafte brandmelder afgaan bijvoorbeeld.
6) Vluchtroute vrijhouden.
En met de vorige tip nog in je achterhoofd is het alleen maar heel erg logisch om te bedenken dat de vluchtroutes vrij moeten zijn van obstakels zodat iedereen er gemakkelijk en snel langs kan komen.
7) Verlengsnoeren – voorkom kortsluiting.
We kennen het allemaal wel; even snel nog een extra apparaat inpluggen met behulp van en verlengsnoer. Naast verlengsnoeren heb je ook de driewegstekker, deze stop je in het stopcontact en je hebt direct drie nieuwe mogelijkheden om een ander apparaat op aan te sluiten. Net als met verlengsnoeren, pas op hoeveel apparaten je op een stopcontact aansluit. Deze kunnen overbelast raken en kortsluiting geven wat weer brand kan doen ontstaan.
8) Stand-by – Zet ongebruikte apparaten uit.
Niet alleen kosten apparaten die op stand-by staan nog energie en dus geld, ze kunnen ook omdat ze stof aantrekken uiteindelijk kortsluiting veroorzaken zet dus je televisie uit als je weg gaat. Bespaar je jezelf geld mee en wellicht bespaart het je ook wel een brand uit!